Moussaka

Skrevet af Trine Vesteraa. Sendt til Aftensmad

Der er flere forskellige måder at lave en moussaka på. Nogle opskrifter er med kartofler, andre med auberginer og nogle er med både kartofler og auberginer. Krydderierne varierer også, men fælles for dem er, at der er en del varmende krydderier som kanel og chili. En traditionel moussaka indeholder oksekød, men selvom resultater naturligvis bliver et andet, så giver linser rigtig god fylde, mæthed og naturligvis smag. 

Ingredienser:

Tomatsauce:
100 g. røde linser
1 bakke champignon
1 mellem løg
1 fed hvidløg
1 mellem gulerod
150 g. græskar eller sød kartoffel
500 ml. tomatpassata
1 spsk. tomatpure
½ tsk. chili
2 tsk. merian
½ tsk. kanel
½ tsk. salt
¼ bouillonterning
peber
1 tsk. ahornsirup eller anden sødme
2 spsk. tamari
½ spsk. æblecidereddike eller anden god eddike

400 g. kartofler

Cashewsauce:
75 g. cashewnødder
2 dl. plantedrik
½ tsk. muskatnød
2 spsk. gærflager
salt
peber

Sådan gør du:

Cashewsauce:
Sæt cashewnødderne i blød 1-2 timer, før du skal lave retten. Hæld vandet fra cashewnødderne og kom dem i en blender med de øvrige ingredienser. Blend til du har en cremet sauce og stil den til side.

Tomatsauce:
Skyl de røde linser grundigt og lad dem dryppe godt af. Skrub eller skræl kartoflerne og skær dem i tynde skiver på et mandolinjern eller lignende. Skiverne skal være tæt på gennemsigtige for at de er tynde nok.

Rengør champignon og hak dem groft. Løg og hvidløg hakkes fint, mens gulerod og sød kartoffel rives på den grove side af rivejernet.

Begynd med at svitse champignonerne og tilsæt de øvrige grøntsager efter et par minutter sammen med eddike og tamari. Svits yderligere et par minutter og tilsæt tomatpasata, tomatpure, linser, boullion, sirup og krydderier. Lad retten simre under låg til linserne er næsten møre, rør undervejs og smag til med salt og peber. 

Fordel tomatsauce, kartoffelskiver og cashewsauce lagdelt i et ildfast fad. Slut af med cashewsauce og bag moussaken på 200 grader i 45 minutter. Serveses med en god salat.