Yaconsirup

Skrevet af Trine Vesteraa. Sendt til Tanker om lidt af hvert

Yaconsirup trinevesteraa.dk
Det har været på markedet et stykke tid, i hvert fald i nogle netbutikker, men det er først nu, at det kan købes i landets helsekostbutikker. Jeg snakker selvfølgelig om..... yaconsirup. Yaconsirup har været en efterspurgt ingrediens, da det glykæmiske index er på 3, og det indeholder masser af FOS (frugto-oligosakkarider). FOS optages ikke i tyndtarmen, men giver næring til de gode bakterier i tyktarmen. Da det ikke optages i kroppen, bidrager det ikke til kalorieindtaget.

Men er det så godt, som det lyder til..?

Først lidt baggrund:
Yaconroden stammer fra Sydamerika og ligner en sødkartoffel. Den kan spises rå og skulle minde om æble eller vandmelon (synes de to ting smager ret forskelligt?!) i smag og konsistens. Der laves også mange andre produkter af roden og af bladene fx te (af bladene), tørrede chips, mel, juice, pureer og sirup. Herhjemme kender vi indtil videre kun sirup.

Dyrkningen af yacon har spredt sig til også at gælde New Zealand, Europa (særligt Tjekkiet), USA og Japan. 

Alt efter dyrkningsforhold kan indholdet og fordelingen af sukkerarter variere, hvilket betyder at indholdet af FOS kan svinge mellem 34-70% af sukkerarterne. 

Hvorfor er vi så vilde med yaconsirup?
Det er vi fordi, det søder uden at påvirke blodsukkeret (glykæmiske index på 3) og uden at give masser af kalorier. Det giver næring til de sunde tarmbakterier, hvilket fremmer vores fordøjelse og kan reducere transittiden (tiden det tager maden at komme fra mund til bund) (1). 

I et enkelt studie sås gode resultater med vægttab. 55 overvægtioge kvinder med problemer med forstoppelse og forhøjet kolesterol blev delt i to grupper på hhv. 40 og 15 kvinder. De 40 kvinder indtog dagligt yaconsirup og de 15 fik placebo-sirup. Begge grupper skulle overholde en lav fedt diæt og en mindre nedsættelse i kalorieindtaget. Forsøget forløb over 120 dage og resulterede i vægttab, mindre forstoppelse og bedre kolestroleniveauer for de kvinder, der fik yaconsirup (3+4).

Et forsøg med mus viser, at et højt indtag af FOS gennem yaconmel forbedrer tarmsundheden, hvilket har en positiv indvirkning på immunsystemet og mindsker en type af inflammatioriske cytokiner (signalprotein, der er med at at regulere immunsystemet) (2).

I et forsøg med rotter sås også bedre miljø i tarmen ved at give rotterne yacon, da det høje indhold af FOS bidrog til at øge mængden af SCFA (short chain fatty acids), som er næring til tarmslimhinden (5).

Der er flere ting, der peger i retning af, at der er sundhedsmæssige fordele ved yacon. Men en del af forsøgene er lavet på dyr, og selvom det siger noget om virkningen, så kan det ikke direkte overføres til mennesker.

Jeg har kun fundet det ene forsøg, der viser gode resultater med vægttab, så trods de positive tendenser, skal vi nok ikke forvente, at yacon kurerer alle problemer. Som jeg ser det, skal yaconsirup også indgå i en varieret kost, hvor man veksler mellem, hvilke ting man søder med.

Jeg har indtil nu kun anset det som et sødemiddel og ikke som middel til vægttab mm. men det kommer måske, hvis der bliver forsket mere i det.

Hvordan smager det?
Det smager selvfølgeligt sødt, men ikke så sødt som fx agavesirup eller honning, så der skal bruges mere for at opnå samme sødme. Det har en lidt bitter eftersmag, som kan smage lidt igennem, men det afhænger meget af, hvad man laver.

Jeg er i hvert fald gået i gang med at eksperimentere, så der vil dukke yaconsirup op i nogle af mine opskrifter fremover. 

Kilder:

1.Yacon: A Functional Food
2.Yacon (Smallanthus sonchifolius)-derived fructooligosaccharides improves the immune parameters in the mouse
3.Can Yacon Syrup Really Help You Lose Weight? An Objective Look
4.Yacon syrup: beneficial effects on obesity and insulin resistance in humans (kun som abstract)
5.Comparison of Yacon (Smallanthus sonchifolius) Tuber with Commercialized Fructo-oligosaccharides (FOS) in Terms of Physiology, Fermentation Products and Intestinal Microbial Communities in Rats