An apple a day keeps the doctor away

Skrevet af Trine Vesteraa. Sendt til Tanker om lidt af hvert

Sådan lyder ordsproget, og der er nok en grund til at ordsproget er opstået. Det giver i hvert fald mening, når vi kigger nærmere på, hvilke fordele der er ved at spise æbler.

Ud over de smager godt og kan bruges både i det søde som salte køkken, så indeholder de fibre og fytokemikalier (farvepigment i frugt og grønt).

Fibre:

Æbler indeholder kostfibre -  både opløselige og uopløselige. Opløselige fibre danner en form for gelé i maven, som gør at mavesækken tømmes langsommere. Derved holdes blodsukkeret mere stabilt, og man føler sig mæt længere. Pektin er en af de opløselige fibre, og pektins gelédannende virkning udnytter vi, når vi laver marmelade og syltetøj.'

Opløselige fibre har også positiv indvirkning på kolesterolindholdet i blodet. Det kan lyde lidt indviklet, men det der sker er, at fibrene binder sig til galdesyrer. På den måde fjernes galdesyrerne fra kroppen med afføringen. Når mængden af galdesyrer falder, må leveren danne nye, og til den produktion bruger den bla. kolesterol. Det betyder så, at kolesterolet bruges i stedet for at være i overskud og evt. skabe problemer.

Uopløselige fibre binder væske til afføringen, så afføringen bliver mere blød, og herved mindskes risikoen for forstoppelse og de følgevirkninger, forstoppelse kan give.

Æbler indeholder også fytokemikalier, der virker som antioxidanter.  Fytokemikalierne er med til at give frugt og grønt deres farve og smag, og i vores krop virker de som antioxidanter. Derfor skal vi spise mange forskellige typer af frugt, grønt og bær for at få flere forskellige fytokemikalier.

Antioxidanter bruger kroppen til at bekæmpe frie radikaler, som kan lave skader i kroppen. Frie radikaler er ustabile molekyler, som gerne vil binde sig til andre stoffer for at blive stabile. I denne proces oxiderer (ødelægger) de, det stof de forsøger at binde sig til. Det kan give celleskader i vores krop. Frie radikaler får vi fx fra cigaretrøg, forurening, stress og hærdede fedtstoffer. Fytokemikalierne hjælper med at beskytte kroppen mod bl.a kræft og hjerte-karsygdomme, og de virker betændelsesdæmpende. 

Skrællen på æblerne indeholder mange fytokemikalier. Derfor er det bedst at spise æblerne med skræl. Det er bare meget vigtigt at købe økologiske æbler for at blive fri for sprøjtegifte.

Som du kan læse dig til, er der mange gode grunde til at nyde et æble.

Her er et par opskrifter med æbler:

Tørrede æbleringe

Æblekage med crumble

Æblemost

PS: 
Camilla Plum sagde i et af hendes programmer, at æbler med "skønhedspletter" var en garanti for, de var økologiske, og det var kvalitet. Den slags æbler ser vi ikke mange af i supermarkederne. Måske det er på tide, vi presser supermarkederne til at have danske, økologiske æbler i butikken...?