Vegansk og glutenfri lasagne

Skrevet af Trine Vesteraa. Sendt til Aftensmad

Denne lasagne er en total grøntsagsbombe, fordi der både er masser af grøntsager i "ostesaucen" og i selve grøntsagssaucen. Der kan bruges mange forskellige grøntsager i en vegansk lasagne, men efter min mening er champignoner et must, fordi de sammen med tamari og valnødder er med til at give umami-smag. Jeg er meget glad for røde linser til at give fylde og ekstra protein, men vil du hellere bruge tørret soja- eller ærtefars, er jeg sikker på, at det vil fungere super fint. "Ostesaucen" kan jeg spise direkte fra blenderen med en ske.... Er du ikke i humør til at lave en hel lasagne, kan jeg anbefale dig kun at lave "ostesaucen" og vende den med friskkogt pasta. Jeg har eksperimenteret med flere af den slags saucer, og du kan finde en lignende, men alternativ opskrift på pastasauce her.

Ingredienser:

4 – 6 personer

”Ostesauce”:
400 g. grøntsager (kartoffel, pastinak og hokkaidogræskar)
3 dl. vand + 1/2 grøntsagsbouillonterning
1/2 løg
1 fed hvidløg
1 spsk. cashewnøddesmør
1/4 – 1/2 tsk. chilipulver
1/2 tsk. sennep
2 spsk. gærflager
1/2 tsk. salt
peber

Grøntsagssauce:
1 løg
1 stk. hvidløg
1 gulerod
100 g. hokkaidogræskar
150 g. frossen spinat
1 bakke champignon
1 snack peberfrugt
25 g. valnødder
1,5 dl. røde linser
500-600 ml. tomatpassata
1/2 tsk. sirup
friskkværnet peber
2 tsk. oregano
2 tsk. basilikum
1/2 tsk. røget paprika
2 spsk. tamari
1/2 bouillonterning

1 pakke (glutenfri) lasagneplader 
2 spsk. gærflager til at drysse over lasagnen

Sådan gør du:

"Ostesauce":
Rengør/skræl pastinak, kartofler og hokkaidogræskar og afvej i alt 400 g. som skæres i grove tern og koges i 3 dl. vand tilsat 1/2 bouillonterning. Efter 10 minutter tilsættes løg og hvidløg, som koger med det sidste stykke tid til grøntsagerne er møre. Når grøntsagerne er kogte blendes de med kogevandet og de øvrige ingredienser til en lækker og cremet sauce. Sæt ”ostesaucen” til siden mens du tilbereder grøntsagssaucen.

Grøntsagssauce:
Begynd med at lade spinaten tø lidt op og sæt linserne i blød i rigeligt vand. Rengør herefter alle grøntsagerne og hak champignon, løg og hvidløg fint i en foodprocesser. Kom de hakkede grøntsager i en gryde med en anelse vand i bunden, så det ikke brænder fast, når du begynder at svitse grøntsagerne. Kom herefter gulerod og hokkaidogræskar i foodprocesseren, blend til det er finthakket og kom det i gryden til champignon, løg og hvidløg. Tilsæt tomatpassata og rør løbende i saucen, der skal koge/simre ved middelvarme. Hæld vandet fra linserne, skyl dem meget grundigt og lad dem dryppe lidt af, inden de tilsættes saucen. Hak spinaten groft (med mindre du bruger allerede hakket spinat fra frost) – du behøver ikke vride spinaten fri fra væde, og den behøver ikke være tøet helt op, inden den kommes i gryden. Tilsidst kommes peberfrugten i foodprocessoren og hakkes mellemfint, og valnødderne enten knuses med hænderne eller hakkes groft. Tilsæt de sidste ingredienser til grøntsagssaucen inklusiv krydderier og sirup og lad den simre, til linserne er næsten møre.

Fordel grøntsagssauce, ”ostesauce” og lasagneplader lagvist i et ildfast fad og slut af med ”ostesaucen”. Bag lasagne på 200 grader i 35 minutter og drys 2 spsk. gærflager over lasagne 10 før den er færdig. Server lasagnen med en lækker salat og evt. groft brød.