Linsegryde

Skrevet af Trine Vesteraa. Sendt til Aftensmad


Med de koldere temperaturer og den mørke stiger min trang til varme retter, der mætter godt. Jeg får lyst til mere bastant varm mad i forhold til sommerens salater, tomater og agurker, så på den måde afspejler årtidens skiften sig også i maden. Du kan skrue op eller ned for varmen alt efter hvor meget chili, du kommer i.

Ingredienser:

3-4 personer

1½ dl. røde linser
1 dl. vand
½ flaske mosede tomater (ca. 350 g.)
1 stor sød kartoffel
1 løg
2 fed hvidløg
1 gul peberfrugt
1 spsk. tamari
salt og frisk kværnet peber
½ tsk. sød paprika
1-2 laurbærblade
½ tsk. kokosblomstsukker
et drys chili 
kokosolie til svitsning
evt. olivenolie til at dryppe over
frisk persille til at drysse over

Sådan gør du:

Skyl linserne grundigt i koldt vand og lad dem dryppe af. Skær løget i små tern og hak hvidløgene helt fint. Den søde kartoffel skrælles og skæres i grove tern på ca. 1x1 cm. Peberfrugten skæres i tern på samme størrelse.

Begynd med at svitse løg og hvidløg i kokoslolie til løgene bliver bløde og klare. Tilsæt sødkartoffel og svits yderligere et par minutter. Tilsæt mosede tomater, vand, linser, laurbærblade, peber, tamari, paprika, kokosblomstsukker og chili og lad det simre under låg i ca 10 minutter. Rør i det undervejs.

Tilsæt peberfrugt og lad det simre indtil de søde kartofler og linserne er møre. Smag til med salt og kom evt. mere vand eller mosede tomater i, hvis du synes retten er for tyk i konsistensen. 

Serveres med quinotto/quinoa, fuldkornsris, blomkålsris eller et stykke godt brød til. Drys med frisk persille og dryp med olivenolie, hvis du synes.

PS: Et drys gærflager gør heller ingen skade.....