Sorghumgrød med squash, jordbær og hyldeblomster

Skrevet af Trine Vesteraa. Sendt til Morgenmad

Jeg har i lang tid bagt med sorghummel, og jeg synes det har en god bageevne, men det er først for nylig, jeg har opdaget den hele sorghum. Jeg er blevet ret vild med hel sorghum og bruger den lige som, jeg bruger ris eller quinoa. Den smager godt både kold og varm og er også velegnet til grød som i opskriften her. 

Ingredienser:

1 person

3/4 dl. hel sorghum
1 dl. vand
3/4 dl. plantemælk
1 spsk. chiafrø
50 g. squash
2-3 jordbær
ca. 5 mandler
1/2 spsk. kværnede hørfrø
1/4 tsk. salt
1 tsk. kanel
1/4 tsk. vaniljepulver
jordbærmynte (kan undlades)
lidt hyldeblomster (kan undlades)

Sådan gør du:

Har du mulighed for det, så sæt den hele sorghum i blød natten over i en kasserolle. Hæld den hele sorghum i en sigte og skyl den. Kom den tilbage i kasserollen sammen med vand, mælk og salt og lad det koge i ca. 8 minutter. Hvis den hele sorghum ikke har stået i blød, kan du nøjes med at skylle den grundigt og beregne længere kogetid.

Riv imens squashen helt fint, hak mandlerne, skær jordbærene i skiver eller tern og kværn hørfrøene. Tilsæt herefter chiafrø, squash, kanel og vaniljepulver til grøden og lad den koge yderligere 3-4 minutter. Hvis du synes grøden er for tyk, kan du tilsætte mere væske.

Slut af med at pynte grøden med knuste hørfrø, mandler, jordbær, mynte og hyldeblomster.

Sorghum/durra:

Er en majslignende plante, som oprindeligt stammer fra Afrika, men som har spredt sig til Asien, Australien og USA. Der er to typer af sorghum – en slags til dyrefoder (bladene) og en slags til mad (frøene). Frøene kan være hvide, røde eller gule alt efter sorten. 

Hel sorghum og sorghummel kan du få fra mærket Biogan. Melet kan du også få fra Aurion. Jeg synes melet er rigtigt godt til glutenfri bagning, og lige som det meste andet glutenfri mel blander jeg det med andre glutenfri meltyper, fordi jeg synes det giver den bedste smag og bageresultat. Jeg har bl.a. brugt sorghummel i mine Glutenfri og veganske fastelavnsboller, og det kan også bruges til disse Pandekager.

Næringsindholdet pr. 100 g. for hel sorghum er:

Energi: 1522kJ/359 kcal
Fedt: 3,2 g.
Kulhydrat: 70 g.
Fibre: 3,7 g.
Protein: 11 g.

Sorghum indeholder en del magnesium, mangan, kalium, selen, fosfor, jern og B1, B3, B6 og B9 (folsyre).

Kilder:
Sorghum - ernæringsfacts
Almindelig Durra