Langtidshævede glutenfri grovboller med surdej

Skrevet af Trine Vesteraa. Sendt til Bagværk

Jeg bager næsten udelukkende boller med bagepulver, fordi jeg synes, jeg opnår det bedste resultat. Jeg har dog længe haft lyst til at give bagning med surdej en ekstra chance, for det giver en lækker smag og brødet bliver mere næringsrigt. Første gang jeg bagte disse boller, brugte jeg udelukkende surdej, men jeg synes bollerne hævede for lidt og blev for flade. I andet forsøg har jeg tilsat en anelse gær, og det har gjort en forskel. Jeg er klar på meget mere surdejsbagning!

Ingredienser:

10-12 stk.

6 dl. vand
2 g. gær
10 g. loppefrøskaller
15 g. chiafrø
50 g. solsikkekerner
1/2 dl. surdej
1/2 dl. sojayoghurt - mandelyoghurt vil sikkert også fungere
1/2 tsk. sukker
3/4 tsk. salt
100 g. havregryn
50 g. teffmel
100 g. quinottomel
100 g. rismel

Sådan gør du:

Opløs gæren i vandet og tilsæt loppefrøskaller, chiafrø og solsikkekerner og rør grundigt rundt. Lad blandingen hvile i ca. 10 minutter og tilsæt herefter surdej, sojayoghurt, sukker, salt og havregryn og rør igen grundigt i blandingen. Til sidst røres melet i og dejen røres godt sammen, inden den tildækkes og stilles i køleskabet i 12 timer.

Tag dejen ud af køleskabet og lad det stå på køkkenbordet i 2 timer, inden du med fugtige hænder former 10-12 boller af dejen. Pynt bollerne med solsikkekerner og bag dem i ovnen på først 225 grader i 10 minutter og herefter i 30 minutter på 200 grader.

Glutenfri fuldkornsboller

Skrevet af Trine Vesteraa. Sendt til Bagværk

Selvom jeg har bagt mange forskellige glutenfri boller, synes jeg stadig det er sjovt at eksperimentere og lave nye varianter. Nogle gange lykkes det i første forsøg og andre gange skal der arbejdes mere med opskriften for at få et tilfredsstillende resultat. Jeg har bagt disse boller to gange, og efter første forsøg synes jeg, der var behov for lidt mere mel i opskriften til at gøre bollerne mere faste. Derfor har jeg her i andet forsøg tilsat 75 g. rismel, og det har givet en bedre konsistens. Jeg bager altid med fuldkornsmel og også gerne kerner og frø for at gøre brødet så næringssrigt som muligt. De fleste af os spiser en del brød, og derfor skal der bruges mel af god kvalitet. 

Boghvedeboller med græskarkernemel

Skrevet af Trine Vesteraa. Sendt til Bagværk

Det gik op for mig, at de fleste af mine opskrifter på boller indeholder mange kerner og rismel i varierende mængder. Jeg blander ofte rismel med andre meltyper, fordi jeg synes, at det er med til at gøre bollerne mere luftige og mindre tunge. Men nu havde jeg en klient, der skulle spise glutenfrit, men som ikke tålte ris og ikke var begejstret for mange kerner. Samtidig skulle der også være en del protein i bollerne. Jeg måtte derfor i køkkenet og eksperimentere og resultatet blev disse boller - dog med sesamfrø, men de gemmer sig lidt, så derfor tror jeg, at de kan spises, selvom man ikke er stor fan er kerner og frø. Boghvede, - quinoa og græskarkernemel indeholder alle en del protein, og bollerne er ikke blevet tunge og kompakte, selvom der ikke er rismel i.