Pastatærte

Skrevet af Trine Vesteraa. Sendt til Aftensmad

Tærten er fyldt med masser af grøntsager, glutenfri fuldkornspasta, kogte sorte bønner og cremet tahinsauce. Den mætter godt og kan peppe madpakken op, hvis der skulle være noget tilovers. Jeg serverer den med en god salat til og bruger den som en selvstændig ret, men den er også velegnet til buffet. Jeg vil skyde på, at den rækker til 8 personer til buffet.

Ingredienser:

(4-5 personer)
Tærtefadet har en diameter på 28 cm.

Bund:
150 g. havremel
100 g. hirsemel
1 ½ tsk. loppefrøskaller
½ tsk. salt
25 g. (ca. 1 spsk.) tahin
2 spsk. planteyoghurt (jeg har brugt sojayoghurt)
1 ¾ dl. vand

Fyld:
75 g. rå pasta /165 g. tilberedt pasta (jeg har brugt glutenfri pasta lavet af brune ris)
1 squash
1 bakke champignon
1 mellem løg
1 fed hvidløg
3 tomater
1 snack peberfrugt
100 g. kogte sorte bønner
1 spsk. mørk balsamico
1 spsk. tamari
¾ tsk. salt
Friskkværnet peber
2 tsk. merian
¼ tsk. chili

Tahinsauce:
1 ½ spsk. tahin
½ dl. væske fra grøntsagerne eller vand + 1 spsk. mørk balsamicoeddike
¼ tsk. salt
friskkværnet peber
2 spsk. gærflager

Sesamfrø til at pynte med.

Sådan gør du:

Bund:
Kom alle de tørre ingredienser i en skål og rør rundt. Tilsæt tahin, vand og yoghurt og rør det hele sammen og ælt herefter dejen med hænderne til en fast tærtedej. Del dejen i to stykker – ca. 2/3 del af dejen skal bruges til bunden og ca. 1/3 af dejen skal bruges til låget. Rul bunden ud og fordel den i et smurt tærtefad, så dejen kommer helt op ad siderne. Prik huller i dejen med en gaffel og bag tærtebunden i 10 minutter på 175 grader.

Rul låget ud til tærten, mens grøntsagerne svitses. Husk at tjekke at låget er rullet stort nok ud, så det kan dække tærten.

Tahinsauce:
Rør tahin sammen med gærflager, salt peber og ½ dl. overskydende væske fra de svitsede grøntsager. Er der intet væske til overs fra grøntsagerne bruges knap ½ dl. vand og 1 spsk. mørk balsamicoeddike.

Fyld:
Hvis du ikke har en rest kogt pasta, du kan bruge, så begynd med at koge pasta til tærten. Når pastaen er kogt hældes vandet fra, så pastaen kan dryppe af i en si til det skal i retten.

Rengør alle grøntsager og skær champignon i skiver. Bruger du bønner fra dåse, så hæld væsken fra bønnerne, skyl dem grundig og lad dem dryppe godt af i en si. Løget hakkes fint og hvidløget hakkes ekstra fint eller rives på et rivejern. Squash, tomater og peberfrugt skæres i tern. Kom alle grøntsagerne i en gryde eller sauterpande sammen med bønnerne og svits det hele ved middelvarme i balsamicoeddike og tamari til væden begynder at svinde ind. Smag til med salt, peber, chili og merian. Er der meget væde ved grøntsagerne efter 10-15 minutter hældes overskydende væde fra og bruges til tahindressingen (1/2 -3/4 dl.). Sluk for varmen og rør til sidst pasta og tahindressing i. Fordel fyldet oven på den forbagte bund og kom låget oven på. Tryk det fast rundt i kanten og pensl låget med vand og drys med sesamfrø. Bag tærten i 30 minutter og lad den køle lidt af inden servering.