Riskumsnusk

Skrevet af Trine Vesteraa. Sendt til Aftensmad

Med et lille ordspil har jeg omdøbt retten til riskumsnusk i stedet for ruskumsnusk - nu er det jo ris, der bruges i retten:-) Slår man "ruskumsnusk" op i ordbogen får man denne forklaring: "Skødesløs blanding af forskellige, tilfældige ingredienser til fx en madret". Selvom denne ret jo er riskumsnusk, så er beskrivelsen ikke helt ved siden af, selvom ingredienserne ikke er valgt tilfældigt. Det syrlige fra tomaterne skal nemlig afbalanceres med en sødere smag fra søde kartofler og svitsede løg. Med et mere og topmoderne ord, vil man nok kalde rette noget i retning af "one pot", men uanset navn så smager det lækkert.

Ingredienser:

3-4 personer

2½ dl. fuldkornsris
2½ dl. tomatpassata
3 dl. vand + ½ grøntsagsbouillonterning
50 g. sojakød fin granulat
1 løg
1 fed hvidløg
1 stor snack peberfrugt
1 porre (gem lidt af den grønne top til at pynte med)
250 g. sød kartoffel (skrællet vægt)
1/4 tsk. chilipulver
5 dråber liquid smoke
½ tsk. sød paprika
1 tsk. oregano
1 tsk. basilikum
1-2 spsk. tamari
frisk kværnet peber
3/4 tsk. salt
½ tsk. kokosolie til svitsning

Sådan gør du:

Sæt risene i blød om morgenen/formiddagen i rigeligt vand og lad dem stå i blød til du skal lave retten om aftenen. Skyl risene grundigt og lad dem dryppe lidt af.

Hak løget fint og hvidløget ekstra fint. Porren rengøres og skylles ren for jord og skæres i tynde strimler. De søde kartofler skæres i mindre tern og peberfrugten i grove tern.

Kom kokosolie i en gryde og svits først løg, hvidløg og porre til løgene bliver klare, men ikke brune. Tilsæt ris og de øvrige grøntsager og svits yderligere et par minutter. Kom vand, tomatpassata, sojakød, bouillon, liquid smoke og krydderier i gryden og lad retten simre ca. 30 minutter til risene er kogte. Smag til med salt, peber og tamari og pynt retten med strimler af porre.

Server retten med en god salat.

Har du ikke nået at sætte risene i blød, skal du skylle dem grundigt og beregne længere tilberedningstid + ekstra væske.

Iblødsætningen forkorter tilberedningstiden, gør vitaminer og mineraler mere tilgængelige og nedsætter indholdet af arsen.
Should I be concerned about arsenic in my rice: http://www.bbc.co.uk/programmes/articles/2F1MDzyW55pg97Tdpp7gqLN/should-i-be-concerned-about-arsenic-in-my-rice