Riskumsnusk

Skrevet af Trine Vesteraa. Sendt til Aftensmad

Med et lille ordspil har jeg omdøbt retten til riskumsnusk i stedet for ruskumsnusk - nu er det jo ris, der bruges i retten:-) Slår man "ruskumsnusk" op i ordbogen får man denne forklaring: "Skødesløs blanding af forskellige, tilfældige ingredienser til fx en madret". Selvom denne ret jo er riskumsnusk, så er beskrivelsen ikke helt ved siden af, selvom ingredienserne ikke er valgt tilfældigt. Det syrlige fra tomaterne skal nemlig afbalanceres med en sødere smag fra søde kartofler og svitsede løg. Med et mere og topmoderne ord, vil man nok kalde rette noget i retning af "one pot", men uanset navn så smager det lækkert.

Tomater i linseflødesauce

Skrevet af Trine Vesteraa. Sendt til Aftensmad

En cremet flødesauce med løg, hvidløg, linser og krydderier er perfekt til at vende hele tomater i. Det er en skøn og måske også nytænkende ret, der heldigvis er let at lave og smager dejligt. Krydderierne er med til at give smag til retten og den lidt søde sojafløde afbalancerer fint det syrlige i tomaterne.

Knækbrødsskåle med bagt sommergrønt og miso-tahin dressing

Skrevet af Trine Vesteraa. Sendt til Aftensmad

Knækbrødsskåle:

Ingredienser:

100 g. kikærtemel
50 g. kokosfibermel
5 g. loppefrøskaller
25 g. hørfrø
50 g. sesamfrø
25 g. solsikkekerner
½ tsk. salt
1½ dl. vand
2 tsk. tørret brændenælde (kan undlades)

Sådan gør du:

Kom alle de tørre ingredienser i en skål og rør dem sammen. Tilsæt vand og rør dejen sammen. Del dejen i 6 lige store dele, og pres dejen ud i små tærteforme med løs bund. Bag tærterne i ovnen på 175 grader i 35-40 minutter.

Lad tærterne køle helt af og pres dem forsigtigt ud af formene og løsn bunden med en skarp kniv.

Fyld herefter skålene med først rucola, frisk spinat eller baby leaves, kom de bagte sommergrøntsager oven på og pynt med ekstra krydderurter og evt. afskallede hampefrø. Server dressingen til.

Bagt sommergrønt:

Ingredienser:

4 tomater
1 mellem løg
1-2 fed hvidløg
1 squash
1 rød peberfrugt
200 g. blomkål
½ potte krydderurt fx basilikum, persille, bredbladet persille eller oregano eller en blanding af krydderurter
1 spsk. olivenolie
½ spsk. æblecidereddike
salt og frisk kværnet peber
chilipulver eller frisk chili efter smag

Sådan gør du:

Del blomkålen i små buketter og skær de øvrige grøntsagerne i semi-grove tern bortset fra hvidløget som hakkes eller rives fint. Krydderurterne hakkes groft og det hele blandes med olie, eddike, salt, peber og chili.

Kom grøntsagerne i et ildfast fad og bag dem i 45 minutter på 175 grader. Rør i fadet et par gange undervejs.

Miso-tahin dressing:

Ingredienser:

4 tsk. tahin
6 tsk. lys rismiso
6 tsk. vand

Sådan gør du:

Rør det hele sammen til en cremet dressing.